Ghidul complet al reciclarii

ghidul-reciclarii2.jpg

Colectarea selectivă a deșeurilor este reglementată prin lege și este nu doar o obligație legală pentru cetățeni să sorteze deșeurile, dar și o obligație morală. Reciclând și debarasându-vă de deșeuri în locurile special amenajate putem să ajutăm mediul înconjurător și să facem trecerea către o societate civilizată.

Separarea deșeurilor se face direct la sursă, adică la cei care produc deșeurile: în casele noastre și la locurile de muncă.

Colectarea separată a deșeurilor se face împărțind deșeurile în mai multe categorii principale: hârtie, plastic/metal, sticlă, deșeuri biodegradabile/ compost, deșeuri menajere și alte tipuri de deșeuri. 

cos-reciclare-hartie-carton.png
1.      Hârtie si carton
Ziarele, revistele și majoritatea pliantelor pot fi reciclate la containerele de hârtie și carton. La fel, cutiile de la comenzile primite prin curier ajung și ele la reciclare.Singurul lucru la care trebuie să fiți atenți este să nu reciclați hârtie sau carton murdare de mâncare, ulei sau ude. Acestea ajung la deșeurile menajere.Șervețelele de bucătărie de cele mai multe ori sunt din celuloza și nu trebuie reciclate la hârtie, acestea ajung în deșeul menajer.
cos-reciclare-plastic-metal.png
2.      Plastic/ Metal
Nu tot plasticul poate fi reciclat, dar majoritatea ambalajelor pot fi reciclate. Fiecare ambalaj de plastic are un cod de reciclare, astfel fiind mai ușor de evaluat daca un articol poate sau nu poate fi reciclat.Sticlele de plastic de la băuturi pot fi returnate în unele supermarketuri, contra unui voucher valoric. Dacă nu doriți să vă întoarceți în magazin cu sticlele goale, luați în considerare varianta reciclării.Dacă aveți cantități mari de metal, puteți lua în calcul un centru care cumpără metalele vechi. Dacă nu, debarasați-vă de articolele din metal în locurile special amenajate. Aici sunt incluse dozele de aluminiu, cutiile de conserve, spălate și uscate, dopurile de la sticlele de bere și vin, capacele de la borcane și altele.
cos-reciclare-sticla.png
3.      Sticla
Sticlele de la băuturi, sosuri, precum și borcanele de sticlă pot fi reciclate în containerele speciale de sticlă. Capacele și dopurile trebuie înlăturate înainte să vă debarasați de sticle în tomberonul special. Porțelanul, oglinzile, vesela spartă nu ajung aici, acestea trebuie debarasate la deșeuri menajere.
cos-reciclare-biodegradabil.png
4.     Deseuri organice/Biodegradabile
Resturile de legume și fructe, zațul de cafea, plicurile de ceai (atâta timp cât nu au ambalajul din plastic și metal) toate pot fi reciclate la tomberonul de deșeuri organice sau la compost.La fel și iarba, frunzele, florile, cojile de ouă, resturile de pâine și cereale. Puteți arunca aici și ziarele și cartoanele care sunt ude sau murdare de pământ, cu condiția să le mărunțiți înainte.
cos-reciclare-gunoi-menajer.png
5.      Gunoi menajer
Scopul este ca mare parte din deșeurile pe care le producem în case și la birou să fie reciclate. Atunci când acestea nu pot fi reciclate, ajung în containerele de deșeurile menajer, de unde mai departe ajunge în gropile speciale sau în facilități speciale unde este incinerat.

6.      Alte tipuri de deseuri

a.      Deșeuri electrice și electronice

Foarte multe magazine oferă locuri speciale unde puteți renunța la aparatele electronice și electrice de mici dimensiuni. Aparatele mari le puteți returna în magazine în momentul în care cumpărați altele noi, sau puteți profita de programele de colectare electrocasnice care se organizează regulat în fiecare oraș.

Ne poți contacta la tel: 0751.267.850 sau prin email (colectare@cnree.ro) pentru a-ți prelua gratuit deșeurile de acest tip pe care vrei să le reciclezi.

b.      Becuri

Becurile și lămpile led nu trebuie să ajungă la deșeuri menajere, pentru că sunt periculoase pentru mediu. Majoritatea magazinelor mari oferă containere speciale unde puteți recicla astfel de deșeuri.

c.      Baterii

Bateriile sunt foarte periculoase pentru mediu, de aceea nu trebuie debarasate la deșeuri menajere. Acestea se reciclează în locurile special amenajate. Puteți profita și de programele care oferă baterii noi în locul celor uzate.

Ne poți contacta la tel: 0751.267.850 sau prin email (colectare@cnree.ro) pentru a-ți prelua gratuit deșeurile de acest tip pe care vrei să le reciclezi.

d.      Haine și pantofi

Dacă încă sunt bune și pot fi purtate, le puteți dona. Dacă sunt distruse, profitați de programele de reciclare create de marile magazine sau le puteți duce la containerul de deșeuri menajere.

e.      Cauciucuri

Cauciucurile vechi de la mașini au și ele locul lor special în care trebuie să ajungă, interesați-vă la administrația locală cu privire la programele pe care le au pentru reciclarea cauciucurilor auto.

f.       Ulei de gătit

Uleiul de gatit trebuie colectat și dus în locurile special amenajate. Sunt benzinării care au containere speciale pentru uleiul casnic uzat și uneori pot oferi și premii pentru uleiul reciclat.

Dacă nu aveți nici un program în zonă, puteți pune uleiul uzat în containere și apoi debasara la deșeuri menajere. Dar sub nici o formă acesta nu trebuie să ajungă în canalizare.

g.      Mobilă veche, covoare, obiecte de mari dimensiuni

Dacă mobila veche poate fi refolosită, luați în calcul vânzarea sau donarea acesteia. Dacă nu, trebuie să vă interesați la administrația locală, pentru a vedea programele pe care le organizează, sau urmăriți evenimentele de colectare.

h.      Materialele de construcție

Și materialele de construcție au locul lor special unde pot fi duse, locul lor nu este la deșeuri menajere, și nici pe stradă.

i.       Materialele periculoase

Materialele periculoase intră în categoria materialelor cu potențial ignitiv, coroziv, reactiv și toxic. În această categorie intră de exemplu solvenții, resturile de vopsea care rămân de la renovare, chimicalele casnice nefolosite, etc. Acestea nu trebuie debarasate la deșeuri menajere, ci duse la locurile speciale pentru astfel de materiale.

Toate punctele de colectare a deșeurilor trebuie dotate cu 5 tipuri de containere, fiecare având o culoare specifică: container albastru pentru hărtie și carton, container galben pentru plastic și metal, container verde pentru sticlă, container negru pentru deșeuri menajere și container maro pentru deșeuri biodegradabile. Dacă locuiți la casă, containerele colorate pot fi înlocuite de saci menajeri colorați (sac galben pentru plastic/metal și sac negru pentru deșeuri menajere).

Pentru mai multe detalii puteți consulta și site-ul REBU, sau puteți contacta administrațiile locale.

en_GB