Adunarea Națiunilor Unite pentru Mediu* se va întruni în februarie și martie în speranța elaborării primului tratat internațional care să controleze poluarea globală cu plastic.
La sfârșitul lunii februarie, Adunarea Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEA) va aborda o sarcină dificilă: crearea unui tratat emblematic pentru controlul poluării cu plastic la nivel mondial. În timp ce majoritatea națiunilor au fost de acord să participe, domeniul de aplicare și momentul unui astfel de acord nu sunt stabilite, multe țări, ONG-uri de mediu și industria materialelor plastice exprimând idei foarte diferite cu privire la ceea ce ar trebui inclus.
„La nivel mondial, cel puțin 8,8 milioane de tone metrice de deșeuri de plastic intră în oceanele lumii în fiecare an – echivalentul cu aruncarea unui camion de gunoi cu plastic în mare în fiecare minut”, a concluzionat un raport cheie al Academiei Naționale de Științe din SUA (NAS) lansat în decembrie. În 2016, SUA au generat mai multe deșeuri de plastic decât orice altă țară, depășind toate statele membre ale Uniunii Europene (UE) la un loc, se arată în raport.
Un raport al ONU, lansat în octombrie, a avertizat că „producția de plastic a crescut exponențial în ultimele decenii. Acum se ridică la aproximativ 400 de milioane de tone pe an. Cu toate acestea, doar aproximativ 12% din materialele plastice produse au fost incinerate și doar aproximativ 9% au fost reciclate. Restul a fost fie aruncat în gropi de gunoi, fie eliberat în mediu, inclusiv în oceane. Fără o acțiune semnificativă, se preconizează că fluxurile de deșeuri din plastic în ecosistemele acvatice se vor tripla de la aproximativ 11 milioane de tone în 2016 la aproximativ 29 de milioane de tone în 2040.”
Potrivit unui raport din 2019 al Centrului pentru Dreptul Internațional al Mediului, tot acest plastic contribuie, de asemenea, în mare măsură la schimbările climatice. „La nivelurile actuale, emisiile de gaze cu efect de seră din ciclul de viață al plasticului amenință capacitatea comunității globale de a menține creșterea temperaturii globale sub 1,5°C [2,7°F]. În condițiile în care industria petrochimică și cea a plasticului planifică o extindere masivă a producției, problema este pe cale să se înrăutățească mult”, se spune în raport.
Virginijus Sinkevicius, comisarul UE pentru mediu, oceane și pescuit, a declarat într-o conferință de presă** a ONU că timp prețios pentru salvarea naturii și a oceanelor a fost pierdut în ultimii doi ani din cauza pandemiei de Covid-19, iar blocul de 27 de membri este hotărât să avanseze rapid pentru a conduce „o tranziție ecologică globală”.
Șeful Uniunii Europene pentru mediu a declarat joi că 2022 trebuie să fie anul pentru un acord ambițios asupra oceanelor, pentru acțiuni care să protejeze biodiversitatea lumii și pentru începerea negocierilor pentru a aborda criza globală a poluării cu plastic, în special pe mare.
„Anul acesta trebuie să fie anul oceanelor. Anul acesta trebuie să fie anul biodiversităţii. … (și) este esențial să ținem plasticul sub control și singura modalitate de a face acest lucru este la nivel global”, a spus el. „Anul acesta trebuie să găsim o fereastră de oportunitate pentru a ajunge la acorduri care vor schimba lumea în bine.”
Politicianul lituanian a spus că la cea de-a 15-a conferință a părților la Convenția privind diversitatea biologică de la Kunming, China, între 25 aprilie și 9 mai, trebuie să existe „un moment cu adevărat transformator pentru biodiversitate, iar acest lucru necesită un angajament politic puternic din partea tuturor celor mai înalte. nivel.”
Cel mai important rezultat al acestei conferințe ar trebui să fie acordul de a proteja 30% din pământul și oceanele planetei până în 2030 și, de asemenea, de a restabili ecosistemele degradate, a spus el. Acest lucru necesită finanțare suplimentară, iar Comisia UE a dublat finanțarea pentru biodiversitate, ceea ce înseamnă un miliard de euro pe an, a spus el, și urmărește acțiuni similare din partea altor țări și a sectorului privat.
În ceea ce privește oceanele, a spus Sinkevicius, UE va lansa o coaliție pentru a sprijini negocierile majore pentru un acord ambițios pe marea liberă la Summitul One Ocean de la Brest, Franța, organizat de președintele francez Emmanuel Macron și UE în perioada 9-11 februarie.
Această întâlnire va fi urmată de o conferință despre oceane, în perioada 13-14 aprilie, în națiunea insulară Palau din Pacific, un punct fierbinte pentru biodiversitate la aproximativ 600 de mile (970 de kilometri) de mile est de Filipine, cu 20.000 de oameni împrăștiați pe un arhipelag tropical de 250 de insule. Comisarul UE a spus că întâlnirea se va concentra pe pescuitul ilegal, subraportat și nereglementat, precum și pe problemele climatice cu care se confruntă națiunile insulare.
Principalul eveniment din acest an este Conferința Oceanului ONU de la Lisabona în perioada 27 iunie-1 iulie, unde Sinkevicius a declarat că „Uniunea Europeană este hotărâtă să ajungă la un acord ambițios în marea liberă”, cu o monitorizare puternică.
Sinkevicius s-a declarat mulțumit că omologii săi americani sunt la fel de dornici ca UE să vadă aceste negocieri lansate la cea de-a cincea sesiune reluată a Adunării Națiunilor Unite pentru Mediu de la Nairobi, în perioada 28 februarie-2 martie.
ONU a remarcat anterior necesitatea unei acțiuni politice pentru a gestiona producția în creștere și deșeurile de plastic. Așadar, Adunarea ONU pentru Mediu se va întruni la Nairobi, Kenya, pentru a crea un cadru de tratat, stabilind ce va fi și ce nu va fi inclus.
După cum a raportat Mongabay, adunarea se va concentra în primul rând pe două proiecte: una care include o abordare mai cuprinzătoare a materialelor plastice, de la producție până la gestionarea deșeurilor, și una care se concentrează pe poluarea oceanelor și eliminarea plasticului.
*Adunarea Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEA) este cel mai înalt organism decizional la nivel mondial în materie de mediu. UNEA se bucură de apartenența universală a tuturor celor 193 de state membre ale ONU și de implicarea deplină a grupurilor majore și a părților interesate. Acesta reunește miniștrii mediului în Nairobi, Kenya, la fiecare 2 ani.
**Vezi conferinta de presa:
https://media.un.org/en/asset/k1k/k1kevmxjj8
Conferinta de presă susținută de Comisarul Uniunii Europene pentru Mediu, Oceane și Pescuit, Virginijus Sinkevičius, care informează reporterii despre agendele ONU privind Oceanul și Biodiversitatea din perspectiva UE.
Surse articol-