Societatea 5.0

  1. Introducere

Cel mai cuprinzător cadru promovat recent de guvernul japonez este „Societatea 5.0”. Societatea 5.0 este utilizată pentru a evidenția poziția și rolul unic al Japoniei în stăpânirea provocărilor digitalizării și conectivității. Termenul a fost introdus în al 5-lea Plan de bază pentru știință și tehnologie din ianuarie 2016, cu referire explicită la inițiativele IoT naționale din SUA, Germania și China.

Trecerea la Societatea 5.0 este considerată similară cu „a patra revoluție industrială”, prin aceea că ambele concepte se referă la actuala schimbare fundamentală a lumii noastre economice către o nouă paradigmă. Cu toate acestea, Societatea 5.0 este un concept mai amplu, deoarece prevede o transformare completă a modului nostru de viață.

  • Ce este Societatea 5.0?
Sursă imagine – Biroul de relații publice al guvernului japonez

Lumea se confruntă cu cea de-a 4-a Revoluție Industrială. Următoarea revoluție, pe care ne aflăm în prezent în primele etape, se numește a 5-a Industrie. În ultimele trei decenii, serviciile de tehnologie informațională s-au difuzat în întreaga lume într-un ritm exponențial.

Societatea 5.0 este o societate digitală.

Societatea 5.0 se referă la revoluția industrială în care oamenii, organizațiile și lucrurile sunt conectate printr-o rețea digitală, astfel încât toată lumea să poată partaja resurse, informații și cunoștințe împreună în timp real, realizând în același timp o coordonare dinamică a activităților de producție între ele pe o bază inteligentă.

Obiectivele principale ale Societății 5.0 sunt o îmbunătățire a mediului de viață și o creștere a calității vieții. Society 5.0 se bazează pe infrastructuri digitale, platforme și servicii. Acestea se bazează pe tehnologii inteligente precum inteligența artificială (AI), robotică, Internetul obiectelor (IoT) și blockchain, dar și pe realitatea augmentată și virtuală sau automatizarea proceselor robotizate (RPA). Aceste tehnologii au atins acum un nivel de maturitate.

În Society 5.0, orice produs sau serviciu va fi livrat în mod optim oamenilor și adaptat nevoilor acestora. În același timp, Societatea 5.0 va contribui la depășirea provocărilor sociale cronice, cum ar fi îmbătrânirea populației, polarizarea socială, depopularea și constrângerile legate de energie și mediu.

Pe măsură ce economia crește, viața devine prosperă și convenabilă, cererea de energie și produse alimentare crește, durata de viață devine mai lungă și societatea îmbătrânită avansează. În plus, globalizarea economiei progresează, concurența internațională devine din ce în ce mai severă și probleme precum concentrarea bogăției și inegalitatea regională sunt în creștere. Problemele sociale care trebuie rezolvate în opoziție (ca compromis) cu o astfel de dezvoltare economică au devenit din ce în ce mai complexe. Aici, o varietate de măsuri au devenit necesare, cum ar fi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES), creșterea producției și reducerea pierderilor de produse alimentare, reducerea costurilor asociate cu societatea îmbătrânită, sprijinirea industrializării durabile, redistribuirea bogăției și corectarea inegalitatea regională, dar realizarea atât a dezvoltării economice, cât și a soluțiilor la problemele sociale în același timp s-a dovedit a fi dificilă în sistemul social actual.

În fața unor astfel de schimbări majore din lume, noile tehnologii, cum ar fi IoT, robotica, AI și Big Data, toate care pot afecta cursul unei societăți, continuă să progreseze. Japonia încearcă să facă Societatea 5.0 o realitate ca o nouă societate care încorporează aceste noi tehnologii în toate industriile și activitățile sociale și realizează atât dezvoltarea economică, cât și soluțiile la problemele sociale în paralel.

Tehnologiile inteligente vor sta la baza unei varietăți largi de aplicații: pentru conectarea mijloacelor noastre de transport cu „Smart Mobility”, pentru utilizarea durabilă a resurselor cu „Smart Resources”, pentru un confort mai mare în „Smart City”, pentru construcție de medii de producție ultra-moderne în „Smart Factory”.

  • Cum am ajuns unde suntem astăzi

Societatea 5.0 este descrisă și ca o evoluție în cinci etape societale în documentul de poziție al lui Keidanren: 1) societatea de vânătoare, 2) societatea agrară, 3) societatea industrială, 4) societatea informațională și, 5) societatea super-inteligentă cunoscută sub numele de Societatea 5.0.

Societatea 1.0

Societatea de vânătoare

Societatea 2.0

Societatea agrară

Societate 3.0

Societatea industrială

Societatea 4.0

Societatea informațională

Societate 5.0

Societatea super- inteligentă

Sursă imagine – Keidanren (Federația de afaceri din Japonia)
  • Ce urmează pentru societate?

Societatea 5.0 va aduce o societate centrată pe om.

În societate până în prezent, o prioritate a fost pusă în general pe sistemele sociale, economice și organizaționale, rezultând că au apărut lacune în produsele și serviciile pe care le primesc indivizii pe baza abilităților individuale și a altor motive. În schimb, Society 5.0 realizează o convergență avansată între spațiul cibernetic și spațiul fizic, permițând AI bazat pe Big Data și roboți să efectueze sau să susțină ca agent munca și ajustările pe care oamenii le-au făcut până acum.

In contextul industriei 5.0, robotul nu este destinat să înlocuiască forța de muncă umană, ci să preia sarcini dificile sau chiar periculoase. Aceasta este o societate centrată pe fiecare persoană și nu un viitor controlat și monitorizat de AI și roboți.

Realizarea Societății 5.0 cu aceste atribute ar permite nu doar Japoniei, ci și lumii să realizeze dezvoltarea economică, rezolvând în același timp problemele sociale cheie. De asemenea, ar contribui la îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD) stabilite de Națiunile Unite.

  • Cei patru piloni ai Societății 5.0

Sănătate

Societatea japoneză are o pondere mai mare față de persoanele peste 60 de ani decât restul lumii. La rândul său, este nevoie de mai multă asistență medicală pentru a sprijini oamenii pentru o perioadă mai lungă de timp, pe măsură ce oamenii trăiesc mai mult.

Prin conectarea și partajarea datelor medicale care sunt acum dispersate în diferite spitale, ar fi oferit un tratament medical eficient bazat pe date. Asistența medicală la distanță face posibil ca persoanele în vârstă să nu mai fie nevoite să viziteze frecvent spitalele. De asemenea, pot fi măsurate și gestionate datele de sănătate, cum ar fi ritmul cardiac direct de acasă, astfel încât să fie posibil să se extindă speranța de viață sănătoasă a oamenilor.

Mobilitate

În timp ce populația din centrele urbane este în creștere, zonele rurale sunt lăsate cu acces redus la nevoile zilnice, cum ar fi transportul, magazinele, spitalele și centrele comunitare.

Cu toate acestea, vehiculele autonome le vor permite să călătorească mai ușor, în timp ce dronele de livrare vor face posibilă primirea a tot ce are nevoie cineva. Lipsa forței de muncă de distribuție nu va fi o grijă.

Infrastructură

Prin utilizarea de noi tehnologii, inclusiv tehnologia informației și comunicațiilor (TIC), roboți, senzori pentru sisteme de inspecție și întreținere care necesită abilități specializate, detectarea locurilor care necesită reparații pot fi făcute într-un stadiu incipient. Procedând astfel, accidentele neașteptate vor fi reduse la minimum și timpul petrecut în lucrări de construcții va fi redus, în timp ce în același timp siguranța și productivitatea vor crește.

FinTech

Blockchain este o soluție care va avansa securitatea, transparența și prevenirea fraudei în societate. Inteligența artificială cognitivă produce rezultate către obiectivele Societății 5.0; fie că este vorba de o societate fără numerar, fie de o societate axată pe consumatori. În prezent, asistenții AI solicitați de voce oferă asistență consumatorilor prin depunerea de bani, efectuarea de tranzacții, stăpânirea platformelor de tranzacționare, rețelele și integrarea clienților. Această integrare omnicanal va avea ca rezultat evoluția finanțelor și a serviciilor bancare pentru a crește în jurul nevoilor clienților. Cu această evoluție vom vedea cu mult mai puține nevoi de numerar și bănci de cărămidă și mortar.

  • Concluzii

Și Romania și-a propus să se alinieze la perspectiva Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) conținând proiecte și programe îndrăznețe. 

Un lucru este sigur: digitizarea ulterioară nu poate fi oprită – și nici Societatea 5.0 nu este. O examinare deschisă și critică a viitorului digital este, prin urmare, o necesitate absolută pentru politică, societate și industrie și nu la un moment dat, ci aici și acum.

en_GB