Conceptul de sustenabilitate abordat de Jocurile Olimpice Tokyo 2020

 Jocurile Olimpice de la Tokyo programate inițial să înceapă la sfârșitul lunii iunie a anului 2020, au loc acum în perioada 23 iulie – 8 august 2021. Jocurile Paralimpice de la Tokyo vor avea loc în perioada 24 august – 5 septembrie 2021.

Jocurile Olimpice Tokyo 2020 își propun să fie cele mai sustenabile olimpiade care au avut loc vreodată.

Emisii zero, materiale reciclate, promovarea diversității și mobilitate accesibilă: iată câteva obiective și inițiative Tokyo 2020 pentru a găzdui olimpiade și paralimpice durabile, inclusive și inovatoare.

“Ne propunem să creăm și să transmitem o moștenire sau un model important pentru viitoarele Jocuri Olimpice și Paralimpice.”

— HASHIMOTO Seiko, Președinte Tokyo 2020

Comitetul organizator de la Tokyo al Jocurilor Olimpice și Paralimpice (Tokyo 2020) a identificat cinci teme principale pentru prioritizarea sustenabilității la Jocuri.

Aceste teme au fost selectate în lumina tendințelor globale, cum ar fi ODD, cu scopul de a face din Jocuri o forță pozitivă pentru rezolvarea problemelor sociale importante. Sustenabilitatea în achiziții și în lanțurile de aprovizionare a bunurilor și serviciilor achiziționate sunt domenii de acțiune cruciale în plus față de activitățile directe ale Jocurilor, din cauza numeroaselor bunuri și servicii necesare pentru desfășurarea Jocurilor. La fel ca ODD-urile, aceste teme sunt interconectate, astfel încât implementarea acestor teme urmează o abordare holistică care ia în considerare factorii de mediu, sociali și economici.

Tokyo 2020 a stabilit conceptul de sustenabilitate a Jocurilor ca fiind „Fiți mai buni, împreună – Pentru planetă și oameni”.

“Vom lua inițiativa pentru a ne îndeplini responsabilitatea de a furniza jocuri durabile și de a prezenta modele de soluții ale provocărilor globale de sustenabilitate pentru oamenii din Japonia și din întreaga lume.

Ne propunem să contribuim la realizarea Obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD) prin livrarea Jocurilor. De asemenea, ne-am angajat să ne asigurăm că semnificația conceptelor și moștenirilor Jocurilor Tokyo 2020 vor fi transmise viitoarelor Jocuri Olimpice / Paralimpice, precum și diverse activități și inițiative din Japonia și din lume.”

Principalele teme ale sustenabilității și ale planului de aprovizionare sustenabilă

Schimbarea climei

Promovarea economiile de energie și utilizarea energiei regenerabile cât mai mult posibil „Către zero carbon”.

Managementul resurselor

Prin cei 3R (reduceți, reutilizați, reciclați), țintesc spre „zero deșeuri”.

Mediul natural și biodiversitatea

Contribuție la realizarea „Orașului în natură / Natura în oraș”.

Drepturile omului, muncă și practici comerciale corecte

Operarea Jocurile în conformitate cu Principiile directoare ale ONU privind afacerile și drepturile omului.

Implicare, cooperare și comunicații (implicare)

Prin participarea și colaborarea întregii societăți, se crează Jocurile deschise tuturor.

Cod de aprovizionare durabilă

A fost conceput un Cod de aprovizionare durabilă pentru produse și servicii care trebuie achiziționate, precum și produse licențiate.

Proiecte notabile în cadrul Jocurilor Olimpice

Paturi create din carton reciclat pentru atleți

Sportivii de la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 au paturi realizate din carton reciclat și saltele personalizabile create de către compania japoneză de lenjerie de pat Airweave.

Airweave a creat 18.000 de paturi și saltele pentru sportivi la Jocurile Olimpice din această vară, dintre care 8.000 vor fi refăcute pentru a fi utilizate de sportivii de la paralimpici.

Mobilitatea în Satul Olimpic a fost asigurată de către Toyota, care a furnizat mașini autonome special pentru acest eveniment.

e-Palette „Tokyo 2020 Version” a fost adaptată pentru a satisface nevoile unice ale satelor olimpice și paralimpice, cu uși mari și rampe electrice pentru a permite grupurilor de sportivi, inclusiv paralimpici, să se îmbarce rapid și ușor. Vehiculul va fi controlat de un sistem de conducere automat capabil să funcționeze până la 20 de kilometri pe oră la nivelul SAE * 2 4, susținut de un operator de siguranță la bord.

001.jpg

Astfel, Jocurile Olimpice Tokyo 2020 au ridicat ștacheta pentru sustenabilitate în cadrul evenimentelor sportive și abia așteptăm să vedem cum aceasta va fi dusă mai departe de viitorii organizatori, Paris 2024 și Los Angeles 2028.

ro_RO