Medaliile reciclate de la Tokyo 2020

Pentru a produce medaliile oferite sportivilor, Comitetul Organizator Tokyo al Jocurilor Olimpice și Paralimpice (Tokyo 2020) a realizat „Proiectul Medalia Tokyo 2020” pentru a colecta mici dispozitive electronice, cum ar fi telefoanele mobile uzate din toată Japonia. Acest proiect face ca Tokyo 2020 să fie primul din istoria Jocurilor Olimpice și Paralimpice care implică cetățenii în producția de medalii și să fabrice medaliile folosind metale reciclate.

Aproximativ 5.000 de medalii au fost produse din mici dispozitive electronice care au fost contribuite de oameni din toată Japonia. Sperăm că proiectul nostru de reciclare a produselor electronice de consum mici și eforturile noastre de a contribui la o societate ecologică și durabilă vor deveni o moștenire a Jocurilor Tokyo 2020.

Pentru a produce medalii care întruchipează emoțiile tuturor celor care au participat la proiectul Tokyo 2020 Medal, Tokyo 2020 a lansat un concurs de design de medalii, invitând publicul să prezinte idei de design pentru medalii. De la achiziționarea metalelor până la dezvoltarea designului medaliilor, întreaga țară a Japoniei a fost implicată în producerea medaliilor pentru Jocurile Tokyo 2020 – un proiect care a fost posibil doar cu participarea oamenilor din întreaga țară.

Cu peste 90% din autoritățile locale japoneze participante, au fost colectate un total de 78.985 tone de dispozitive aruncate, un transport care a inclus aproximativ 6,21 milioane de telefoane mobile uzate, împreună cu camere digitale, jocuri portabile și laptopuri, toate fiind apoi clasificate , demontat și topit de către antreprenori foarte pregătiți.

Acest lucru a însemnat că obiectivele finale de 30,3 kg de aur, 4 100 kg de argint și 2700 kg de bronz au fost atinse până la închiderea ciclului de colectare la 31 martie 2019.

Conceptul de realizare a medaliilor din metal reciclat nu este în întregime unic pentru Tokyo 2020. A fost deja testat la Jocurile anterioare, cel mai recent la Rio 2016, unde aproximativ 30% din medaliile de argint și bronz provin din materiale reciclate. Dar Proiectul Tokyo 2020 Medal a fost cu siguranță unic în amploarea sa, marcând pentru prima dată când cetățenii unei țări au fost implicați în mod proactiv în donarea dispozitivelor electronice utilizate pentru realizarea medaliilor, în conformitate cu Programele de participare la nivel național ale Jocurilor.

Inițiativa de sustenabilitate care a jucat un rol atât de mare în crearea medaliilor este doar unul dintre numeroasele programe ecologice implementate de Comitetul de organizare Tokyo 2020. Uniformele pentru viitoarea ștafetă olimpică sunt produse parțial folosind sticle de plastic reciclate. Chiar și podiumurile de la ceremonia victoriei sunt realizate din deșeuri de plastic reciclate pentru uz casnic și marin, publicul japonez contribuind cu aproximativ 45 de tone de plastic pentru uz casnic pentru a crea cele 100 de podiumuri pentru Jocuri.

ro_RO