Conferința ONU privind schimbările climatice de la Glasgow COP26

Conferința ONU cu privire la scimbarile climatice (COP26) are loc in UK in perioada 31 octombrie – 12 noiembrie 2021. La conferință sunt așteptați reprezentanți din 197 de țări și cei mai importanți lideri ai lumii. Conferința este găzduită de Regatul Unit, care deține președinția COP26, în parteneriat cu Italia. Programată inițial pentru 2020, a fost amânată cu un an din cauza pandemiei de COVID-19.

Zona de acțiune și globul de la Hydro, Glasgow. Fotografie: Karwai Tang/ Guvernul Regatului Unit

Summitul COP26 reunește părțile pentru a accelera acțiunile către obiectivele Acordului de la Paris și Convenția-cadru a ONU privind schimbările climatice.

Zona de acțiune și globul de la Hydro, Glasgow. Fotografie: Alan Harvey/ Guvernul Regatului Unit

Conferința de anul acesta privind schimbările climatice are patru obiective principale:

  • asigurarea emisiilor globale nete zero până la jumătatea secolului
  • menține la îndemână 1,5 grade de încălzire globală în comparație cu nivelurile preindustriale
  • se angajează să mobilizeze 100 de miliarde USD pe an până în 2025 pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să facă față efectelor negative ale schimbărilor climatice
  • finalizarea setului de reguli care ghidează punerea în aplicare a Acordului de la Paris

Aceste obiective ar trebui atinse prin angajamente colective și individuale puternice la Glasgow, inclusiv prin contribuții ambițioase determinate la nivel național (NDC) care trebuie prezentate de părți.

Prim-ministrul Boris Johnson și Antonio Guterres, Secretarul General al Națiunilor Unite o salută pe Angela Merkel, Cancelarul Germaniei, la sosirea la Summitul Liderilor Mondiali COP26 al celei de-a 26-a Conferințe a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice, la SEC, Glasgow. Fotografie: Karwai Tang/ Guvernul Regatului Unit

La eveniment participă și președintele Klaus Iohannis. „În cadrul reuniunii, Președintele Klaus Iohannis va susține Declarația Națională, în care va transmite poziția României, cu accent pe demersurile pe care le face țara noastră pentru a limita efectele schimbărilor climatice. Declarația Președintelui României va reflecta astfel abordarea integrată pe care țara noastră o propune în procesul de combatere a schimbărilor climatice, cu soluții bazate pe natură în procesul de captare a carbonului, tehnologii verzi care să reducă emisiile din sectorul energetic și industrial, schimbarea comportamentului cetățenilor prin conștientizarea și educarea cu privire la problematica schimbărilor climatice.

Totodată, Președintele Klaus Iohannis va participa la evenimente în format multilateral și bilateral pe tema soluțiilor bazate pe natură la problema schimbărilor climatice și reducerea emisiilor din sistemul energetic”, precizează comunicatul Administrației Prezidențiale.

Astăzi la ora 14:00 a avut loc și ceremonia de deschidere a evenimentului. Aceasta poate fi vizionată pe YouTube la acest link –

În acest an, programul Pavilionului UE va include evenimente secundare fizice la Glasgow, un studio la Bruxelles, precum și evenimente paralele digitale. Toate evenimentele vor fi accesibile printr-o platformă online pentru a ajunge la un public mai larg de pe tot globul și pentru a permite o participare virtuală îmbunătățită.

Programul este accesibil aici – https://www.cop26eusideevents.eu/

Atmospheric Science hanging in Hall 2, SEC. Photograph: Doug Peters/ UK Government
Instalația Eden Project pe holul SEC. Fotografie: Doug Peters/ Guvernul Regatului Unit
ro_RO