Conferința COP26 s-a încheiat cu Pactul Climatic de la Glasgow

Conferința COP26 s-a încheiat cu adoptarea și semnarea de către cele 197 de națiuni prezente a Pactului Climatic de la Glasgow (Glasgow Climate Pact). Primul draft a fost publicat miercuri, cu 6 ore mai târziu decât era așteptat și a atras nenumeroase critici cu privire la lipsa de ambiție a proiectului.

Militanții pentru climă au afirmat că proiectul nu este suficient de puternic pentru a împinge țările către acțiuni mai ambițioase. „Acest proiect de acord nu este un plan de rezolvare a crizei climatice, este un acord prin care ne vom încrucișa cu toții degetele și vom spera la ce este mai bun”, a declarat Jennifer Morgan, director executiv al Greenpeace International. „Este o cerere politicoasă ca țările, eventual, să facă mai mult anul viitor. Ei bine, asta nu este suficient de bun și negociatorii nici nu ar trebui să se gândească să părăsească acest oraș până când nu au convenit asupra unui acord care să corespundă momentului. Pentru că, cu siguranță, acesta nu o face.”

Bob Ward, de la Grantham Research Institute on Climate Change and Environment de la London School of Economics, a declarat: „Acest proiect include toate elementele cheie ale unui rezultat de succes, dar trebuie să existe mai multă ambiție și mai multă precizie.

Trebuie ca țările să convină să se întoarcă la fiecare unul sau doi ani cu angajamente mai ambițioase. Avem nevoie, de asemenea, de dovezi mai puternice de acțiune pentru a îndeplini angajamentele.”

Documentul a trebuit să fie negociat și aprobat de țările care participă la discuții.

Pactul Climatic de la Glasgow îndeamnă țările să stabilească strategii pe termen lung până la sfârșitul anului viitor pentru a ajunge la zero emisii nete de gaze cu efect de seră până la jumătatea secolului, pentru a reduce încălzirea la 1,5°C.

Se spune că atingerea obiectivului de a limita încălzirea globală la 1,5°C – pe care țările s-au angajat să-l urmărească în temeiul Acordului de la Paris în 2015 – necesită acțiuni semnificative și eficiente în „acest deceniu critic”.

Oamenii de știință au avertizat că menținerea temperaturii crește la 1,5°C, dincolo de care se vor resimți cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice, necesită reducerea emisiilor globale cu 45% până în 2030 și la zero în general până la jumătatea secolului. Dar planurile de țară pentru acest deceniu lasă lumea departe de obiectiv.

Președintele COP26 Alok Sharma se adresează presei la încheierea COP26:

„Sunt foarte încântat să spun că acum avem în vigoare Pactul Climatic de la Glasgow, convenit între toate părțile de aici.

Aș spune, totuși, că aceasta este o victorie fragilă. Am ținut 1,5 în viață. Acesta a fost obiectivul nostru general când am pornit în această călătorie acum doi ani, asumând rolul de președinție desemnată a COP.

Dar tot aș spune că pulsul de 1,5 este slab.

De aceea, deși am ajuns, cred, la un acord istoric. Pe ce se va judeca acest lucru nu este doar faptul că țările s-au înscris, ci și dacă își îndeplinesc și își asumă angajamentele.

Pe parcursul anului nostru de președinție, care a început la începutul acestui summit, ne vom asigura că lucrăm îndeaproape pentru a ne asigura că angajamentele care au fost stabilite sunt îndeplinite de țări”.

Când i s-a cerut părerea cu privire la întregul acord, chiar și directorul executiv al Greenpeace International, Jennifer Morgan, a văzut includerea cărbunelui drept o victorie pentru climă.

„Este blând, este slab și obiectivul de 1,5°C este doar viu, dar a fost trimis un semnal că era cărbunelui se încheie. Și asta contează”, a spus ea.

Există, de asemenea, o recunoaștere a necesității de a face mai mult pentru a aborda pierderile și daunele inevitabile aduse oamenilor, mijloacelor de trai, terenurilor și infrastructurii din țările în curs de dezvoltare, pe care le vor aduce vremea mai extremă.

Documentul cere țărilor să accelereze eliminarea treptată a cărbunelui și a subvențiilor pentru combustibilii fosili– o premieră pentru un acord ONU – dar propunerea s-a lovit de o rezistență puternică din partea Indiei și Chinei, care au propus o reducere a utilizării cărbunelui și a combustibilor fosili.

The Paris Rulebook, liniile directoare pentru modul în care este livrat Acordul de la Paris, a fost, de asemenea, finalizat sâmbătă, după șase ani de discuții. Acest lucru va permite îndeplinirea integrală a acordului de referință, după acordul asupra unui proces de transparență care va obliga țările să răspundă pe măsură ce își realizează obiectivele. Aceasta include articolul 6, care stabilește un cadru solid pentru ca țările să facă schimb de credite de carbon prin UNFCCC.

Pactul Climatic de la Glasgow este disponibil pe site-ul UN.

ro_RO