Prima sesiune Rabla pentru Electrocasnice 2022 a fost deschisă, vineri, la ora 10.00, iar persoanele fizice au la dispoziţie 7 zile pentru a se înscrie în program prin crearea contului de utilizator în aplicaţia informatică.
Față de anul trecut, programul din acest an are condiții mai stricte pentru persoanele care nu utilizează voucherele rezervate, în sensul că aceste persoane nu vor mai putea aplica în cadrul programului pentru același echipament în cursul acestui an.
Potrivit Administrației Fondului pentru Mediu, bugetul din 2022 pentru schimbarea electrocasnicelor este de 100 de milioane de lei, cu 25 de milioane mai mare decât anul trecut, și va acoperi cele două sesiuni ale programului.
„Toți cei interesați să participe în program, în oricare dintre etape, trebuie să își creeze un cont de utilizator. Este foarte important acest pas, deoarece prin intermediul acestui cont veți putea selecta electrocasnicele dorite în fiecare dintre cele trei etape”, a spus președintele AFM, Laurențiu-Adrian Necualescu.
Cei care au cont deja trebuie doar să se autentifice. După înscrierea solicitanţilor prin crearea conturilor de utilizator, încep etapele de selecţie, în aplicaţia informatică, a voucherelor aferente echipamentelor incluse în program.
Expert: Un voucher înseamnă și o treime din prețul produselor
Andrei Orban, directorul Asociației Centrului Național de Reciclare Electrice și Electrocasnice, arată că bugetul pentru electrocasnicele vechi nu va fi niciodată suficient, din cauza cantității mari de „vechituri” pe care le au oamenii.
„Programul încurajează consumatorul român să își schimbe aparatele care consumă energie multă și este benefic pentru mediu. În contextul, crizei energetice actuale este benefic pentru toată lumea. Probabil că bugetul va fi suplimentat, cel puțin anul trecut bugetul s-a terminat în câteva ore. Practic pentru anumite produse un voucher înseamnă și o treime din prețul produselor. Stimulentele sunt foarte bune”, a spus Andrei Orban.
Expertul susține că atunci când vor să-și schimbe aparatele electrocasnice, oamenii ar trebuie să se uite la consumul de energie.
„Cu cât aparatul este mai nou, cu atât e mai eficient din punct de vedere energetic. Sigur acum toată lumea se uită și la factura de curent, care a crescut. Schimbăm ce vedem că încarcă această factură la curent”, a mai spus Andrei Orban.
În Uniunea Europeană, și implicit în Români, ținta de colectare separată echipamentelor electronice și electrocasnice, puse pe piață în ultimii 3 ani a crescut de la 45% în 2020 la 65% în 2021.
„Practic, 65% din cantitatea de echipamente electrice și electronice trebuie colectată și reciclată. Ori, din păcate, avem și criza economică și inflația, iar această țintă nu va putea fi atinsă. Toate statisticile arată acest lucru”, arată Andrei Orban.
Anul trecut, bugetul primei etape a Programului Rabla pentru Electrocasnice 2021 a fost epuizat în doar câteva ore. În total, în prima etapă a Programului Rabla Electrocasnice, au fost rezervate 35.000 de vouchere, din care peste 13.000 pentru mașini de spălat rufe, peste 7.000 pentru mașini de spălat vase și aproape 14.500 de frigidere.
Care este valoarea voucherelor
- 400 lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, având cel puțin noua clasa energetică C;
- 400 lei pentru maşini de spălat vase, având cel puțin noua clasă energetică D;
- 400 lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++;
- 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E;
- 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puţin A++;
- 200 lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
- 500 lei pentru laptopuri;
- 300 lei pentru tablete.
Calendarul primei sesiuni de la Rabla pentru Electrocasnice 2022
17 iunie 2022, ora 10.00 – 23 iunie 2022, ora 23.59 – se va derula etapa înregistrării populației în program/crearea conturilor;
24 iunie 2022, ora 10.00 – 30 iunie 2022, ora 23.59 (sau până la epuizarea bugetului) populația poate rezerva vouchere pentru categoria: mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase și categoria frigidere. Bugetul pentru aceasta este de 25 milioane lei;
1 iulie 2022, ora 10.00 – 7 iulie 2022, ora 23.59 (sau până la epuizarea bugetului) – populația poate rezerva vouchere pentru laptopuri și tablete. Pentru această etapă avem prevăzut un buget de 10.000 milioane lei;
8 iulie 2022, ora 10.00 – 14 iulie 2022, ora 23.59 (sau până la epuizarea bugetului) – se va derula a treia etapă, destinată aparatelor de aer condiționat, uscătoarelor de rufe și aspiratoarelor. Pentru aceasta, bugetul este de 15 milioane lei.
Sursă articol – EuropaLiberă.org
Sursă imagini – Pixabay/Pexels