Articole care nu știai că se pot recicla

Anumite obiecte pe care le utilizăm zilnic pot fi reciclate, dar nu in modul tradițional. India a venit cu o metodă ingenioasă de a recicla chiștoacele de țigări și de a le transforma în ursuleți de pluș, și chiar și guma de mestecat își găsește rolul in economia circulară. Te așteptai ca aceste obiecte să poată fi reciclate?

1.Ochelari 3D


Fotografie creată de cottonbro, de la Pexels

Chiar dacă aveți deja abonament lunar la Netflix sau HBO, uneori experiența de la cinema nu poate fi înlocuită de nimic și vreți să vedeți ultimele filme apărute la cinematograf în format 3D. Dar ce se întâmplă cu ochelarii 3D pe care se pare că trebuie să-i cumpărăm de fiecare dată când mergem?

Majoritatea cinematografelor au un container la ieșirea din cinema pentru reciclarea ochelarilor 3D. Unele cinema-uri aleg să îi arunce, dar sunt și unele companii care decid să curețe, să dezinfecteze ochelarii și să îi refolosească.

Așa că, pentru a limita risipirea resurselor, poate reușiți să folosiți ochelarii de mai multe ori înainte de a-i arunca în containerele de reciclare.

2.Pomi de Crăciun


Fotografie creată de Maria Tyutina, de la Pexels

Reciclarea pomilor de Crăciun este o preocupare recentă pe care retailerii și primăriile încep să o ia în serios.

Pomii de Crăciun pot fi duși în centrele speciale de reciclare a brazilor, sau pot fi lăsați lângă containerele de deșeuri menajere, pentru a fi ridicați de către serviciile de salubritate. O alternativă ar fi să urmăriți programele de reciclare organizate de retaileri – dacă ați cumpărat bradul de la un magazin mare, poate au un program care vă permite să returnați pomul uscat, în schimbul unui voucher valoric.

După ce ajung la centrele de reciclare, sunt sunt mărunțiți și sunt folosiți pentru a hrăni animalele, pentru a crea combustibili ecologici sau pentru îngrășământ organic.

3.Dopurile de plută


Fotografie creată de Isabella Mendes, de la Pexels

Dopurile de plută pe care le găsim în sticlele de vin și de șampanie pot fi și ele reciclate. Acestea sunt fabricate de obicei din plută (scoarță de plută), deși pot fi utilizate materiale sintetice.

Stejarul de plută este decojit pentru a obține materialul necesar pentru a face dopurile de plută.

Deși dopurile de plută sunt folosite în multe proiecte de genul DIY, nu toată lumea are timpul și inspirația necesară pentru asta. Așa că, cea mai bună soluție este reciclarea în centrele speciale.

După ce sunt duse în centrele de reciclare, acestea sunt tranformate în materiale secundare. Un exemplu de succes este campania KORKampagne, organizată de asociația NABU, în cadrul căreia dopurile de plută sunt strânse și apoi transformate în insulație pentru case, sandale sau chiar navete spațiale.

4.Chiștoace de țigări


Sursa Imagine – Business Insider

Chiștoacele de țigări sunt unul din produsele care poluează fiecare colț de natură, trilioane sunt aruncate in natură în fiecare an.

O companie din India a găsit o modalitate de a le recicla în jucării de pluș și repelente de țânțari. (vezi video)

5.Corzi de chitară


Fotografie creată de ROMBO, de la Pexels

Corzile de chitară sunt unori aruncate la deșeurile menajere, dar ele sunt de fapt făcute din materiale care pot fi valorificate. Cele mai multe corzi de chitară sunt fie din nichel, alamă, fie din oțel inoxidabil. Toate aceste materiale pot fi reciclate. Cel mai mare program de reciclare a corzilor de instrumente este organizat de D’Addario, care colectează corzile din metal dar si din nailon si le transforma in materiale refolosibile.

6.Guma de mestecat

Sursa imagine GumdropLtd

Designerul britanic Anna Bullus a creat Gumdrop, un nou sistem care oferă gumei de mestecat o nouă viață, ajutând mediul inconjurător și bugetele municipale în acest proces.

În esență, guma de mestecat este formată din cauciuc sintetic, un material polimeric derivat din combustibili fosili și utilizat în nenumărate procese industriale. Această poliizobutilenă este durabilă, ceea ce este excelent pentru fabricarea produselor de lungă durată, dar înseamnă și că orice gunoi din plastic rămâne în jur de zeci de ani, ajungând în râuri, mări și oceane.

Prin reciclarea gumei de mestecat se pot crea noi obiecte din plastic, cum ar fi tacâmuri, articole sportive, piepteni, pantofi, cizme și mai multe coșuri Gumdrop. (vezi video)

Tu ce obiecte îți dorești să poată fi reciclate?

ro_RO