Franța: Ajutoare de la stat pentru repararea electronicelor și a electrocasnicelor

În urma unui legi a economiei circulare din 2020 – Legea anti-risipă pentru o economie circulară (sau Legea AGEC), Franța alocă începand cu data de 15 decembrie ajutoare de la stat pentru repararea aparatelor electronice și electrocasnice.

Au fost stabilite și primele echipamente care pot fi reparate cu aceste bonusuri de la guvern. Este vorba despre filtrele de cafea pentru care se acordă o reducere de 10 euro, aparate de călcat, aspiratoare, cititoare de DVD, sisteme home cinema, instrumente muzicale, trotinete, biciclete electrice pentru care bonusul este de 15 euro, mașini de spălat, frigidere, congelatoare, tablete, telefoane mobile pentru care reducerea este de 25 de euro, dar și televizoare pentru care bonusul este de 30 de euro.

Datele arată că în prezent în Franța se fac peste 10 milioane de reparații în fiecare an iar obiectivul este ca procentul reparațiilor să crească cu 20%. Statul vrea să încurajeze reducerea deșeurilor și prelungirea duratei de viață a echipamentelor. „Acest bonus răspunde unei logici a puterii de cumpărare, pentru a reduce costul reparațiilor”, explică Nathalie Yserd, director executiv al Ecosystem, citată de AFP.

Pentru a beneficia de vouchere, cetatenii francezi vor avea posibilitatea de a se adresa unuia din cele 500 de centre de reparare agreate (semnalizate cu eticheta ‘QualiRépar’).

Legea AGEC vine după ce o lege introdusă în 2020 a obligat producătorii anumitor aparate și dispozitive să adauge un autocolant pe produsele lor, în care să se precizeze durabilitatea și reparabilitatea acestuia. Extinderea vieții produselor electroniceși electrocasnice prin repararea lor ne ajută să reducem cantitatea de deșeuri pe care o producem.

Sursa articol – RFI

Sursa imagine –  IT services  EU / Pexels

ro_RO